Goda exempel och reportage

 • Linus levererar lådorna

  Linus Eriksson på Oasens dagliga verksamhet i Östhammar älskar att cykla. Han tycker också om lässtunderna på jobbet och att ta ansvar. Han är helt enkelt som klippt och skuren för uppdraget att på sin cykel leverera LL-boklådor till andra verksamheter inom LSS i Östhammar.
  Linus levererar lådorna
 • Dagstidningen som taltidning - lyssna på de lokala nyheterna

  Via den lokala dagstidningen får man veta vad som händer i hemtrakten. Att kunna läsa tidningen är ett sätt att hänga med och vara delaktig. Vilken tur då att nästan alla dagstidningar finns som taltidning för den som av olika skäl inte kan läsa papperstidningen.
  Dagstidningen som taltidning - lyssna på de lokala nyheterna
 • Årets läsombud är en högläsare

  – Vad jag än läser för de äldre, vare sig jag väcker glömda minnen till liv eller inte, är min målsättning att ge lyssnarna min fulla uppmärksamhet, min positiva energi, min vardagsglädje, säger Ingeborg Albrecht Svensson.
  Årets läsombud är en högläsare
 • Tidningen 8 Sidor vidgar världen

  – Jag kan tycka att det är vår skyldighet som personal att läsa och prata om saker som är aktuella i samhället, säger läsombudet Susanne Sandberg i Skövde.
  Tidningen 8 Sidor vidgar världen
 • Högläsare hjälper till att plocka fram minnen

  Högläsare är frivilliga som besöker äldreboenden och dagverksamheter för en stunds läsning tillsammans. Lässtunden ger både närhet och stimulans. Ofta är högläsaren en pigg senior som vill ha en meningsfull uppgift. Det här är ett hälsofrämjande arbete.
  Högläsare hjälper till att plocka fram minnen
 • Högläsare i Linköping: ”Att träffas är som att få ett pris – varje gång”

  – Det skulle vara helt omöjligt att plocka ut och nominera endast en av dessa högläsare till utmärkelsen Årets läsombud, säger bibliotekarie Kristina Lundwall på Linköpings stadsbibliotek. De är så fantastiska allihop!
  Högläsare i Linköping: ”Att träffas är som att få ett pris – varje gång”
 • Lyssna, titta, kläm, känn och lukta!

  – Tänk aldrig att det inte är lönt att läsa och berätta för personer med grav intellektuell funktionsnedsättning, för det är det. Man får bara anstränga sig lite mer än vad man behöver göra när man läser för de som har det lättare för sig. Gör det enkelt och använd rekvisita, säger inspiratören, cirkelledaren och det tidigare läsombudet Agneta J Granemalm.
  Lyssna, titta, kläm, känn och lukta!
 • Hej kära högläsare

  Så börjar ett brev från Herman Swahn på Studieförbundet Vuxenskolan i Vetlanda till de frivilliga högläsarna i kommunen. Brevet berättar om vad som är på gång framöver; regional inspirationsdag i Jönköping, sommaravslutning och gemensam bussresa till bokmässan i Göteborg i september.
  Hej kära högläsare
 • Tidningsgruppen för Kungsbladet tycker till om 8 Sidor

  På nionde våningen, med vidunderlig utsikt över Stockholm, finns Tidningsgruppen för Kungsbladet. Det är en tidning som görs av Kungsholmens dagliga verksamheter. 8 Sidor är en inspirationskälla, och gruppen har gjort studiebesök på 8 Sidors redaktion.
  Tidningsgruppen för Kungsbladet tycker till om 8 Sidor
 • LL-böcker berikar även om man inte själv kan läsa

  Ofta väljer läsombud och högläsare lättlästa böcker eller nyheter eftersom de är enkla att läsa högt, och har en tydlig kronologi som är lätt att följa.

  LL-böcker berikar även om man inte själv kan läsa
 • Bibliotekarien och naturkraften Yvonne inspirerar alltid

  Yvonne Eriksen är filialföreståndare på Värsås bibliotek i Skövde kommun, och en välkänd naturkraft i de västra delarna av vårt land. Många är de som har blivit inspirerade, imponerade och skrattat gott när hon utklädd till sill, semla, trana, äppelskrutt eller något annat fantasieggande, släpper fantasin lös och börjar berätta.
  Bibliotekarien och naturkraften Yvonne inspirerar alltid
 • Robban är brukarläsombud i Eslöv

  På initiativ av Camilla Månsson-Dahlström, läsombud och personal inom daglig verksamhet, så har man i Eslöv börjat med brukarläsombud. Fem stycken brukare har blivit tillfrågade om de vill arbeta med den uppgiften.
  Robban är brukarläsombud i Eslöv
 • På biblioteket kan alla mötas - högläsning med äldre

  Biblioteket är idag en av få mötesplatser som alltid står till förfogande – alldeles gratis. Farsta bibliotek öppnade självklart dörrarna när en grupp människor som hade haft stroke ville samlas regelbundet för att lyssna på högläsning.
  På biblioteket kan alla mötas - högläsning med äldre
 • Text och bild samspelar alltid i 8 Sidor

  Vad skiljer den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor från andra nyhetstidningar? Bokstäverna i 8 Sidor är lite större än i en vanlig tidning. Meningarna är kortare och skribenterna undviker svåra och ovanliga ord. 8 Sidor förklarar vad som hänt, var det har hänt och varför det har hänt. Och så har bilderna en mycket framträdande roll i tidningen. Här får vi en inblick i hur redaktionen arbetar.
  Text och bild samspelar alltid i 8 Sidor
Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)