Foto på Saeed, en ung leende man med glasögon
Foto: Liza Simonsson

Jag gjorde det, lärde mig svenska

”Jag har varit två år i Sverge. Mina kompisar frågar hur jag kunde lära mig svenska så snabbt. Då säger jag: läs mycket böcker, först lättlästa sedan svårare.” / Saeed Saeedi, studerande

Hur länge har du varit i Sverige?

– Två år. Jag talar dari som är mitt modersmål och persiska. Jag kunde även lite engelska när jag kom. På naturvetarprogrammet som jag går har vi alla lektioner på engelska och vi har alla diskussioner på engelska. Men jag talar svenska med kompisar och jag läser svenska som andraspråk två timmar i veckan.

När och hur upptäckte du böcker på lättläst svenska?

– Efter ungefär tre månader i Sverige fick jag en bok på lättläst svenska av vår lärare. Efter det fick vi en ny bok att läsa varannan vecka, eller oftare om man ville plugga hårdare. Den första boken handlade om en afrikansk tjej som kom till Sverige, hur det var för henne. Den var väldigt lättläst och tunn, ungefär 40 sidor.

Vilken typ av böcker läser du på lättläst svenska?

– Jag läste Mina drömmar stad av Per Anders Fogelström i somras. Den gillar jag. Jag kan gå runt på Södermalm och se hur gatorna ser ut nu och jämföra med hur det var i boken för mer än hundra år sedan.

Förra sommaren lästa jag Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson på lättläst svenska. Det var lite svårt i början, men så kom jag in i handlingen och blev nyfiken på vad som skulle hända. Den handlar om en kille som på 30-talet kommer från landet och vill bygga sitt drömliv i staden Stockholm. Han jobbar med olika slags jobb och träffar sin kärlek. Boken är intressant för att man ser hur det var på den tiden, med mycket sjukdomar och hur tufft det vara att jobba i Stockholm. Jag är nyfiken på sådana böcker för att det påminner mig om Afghanistan där vi har det tufft nu, men i framtiden kan det bli ett bra samhälle där också.

Hur skulle det ha varit om böcker på lättläst svenska inte funnits?

– Idag kan jag läsa vanliga böcker, men det går fortfarande ganska tungt så jag försöker hitta böcker på lättläst svenska om det finns. Jag försökte läsa den vanliga versionen av Kungsgatan, den som inte är på lättläst svenska, men det var jobbigt och jag var tvungen att koncentrera mig så hårt att jag fick ont i huvudet. Om inte lättläst fanns skulle jag ha försökt hitta andra böcker som är lätta att läsa, men då kanske det blivit barnböcker och de har inte så intressant innehåll för mig.

Vad har du för råd till andra som vill lära sig svenska?

– Mina kompisar frågar mig hur jag kunde lära mig svenska så snabbt. Då säger jag: läs böcker, först lättlästa sedan svårare. Jag rekommenderar dem att läsa så mycket böcker som möjligt, och läsa nyheterma i den lättlästa tidningen 8 Sidor och sedan försöka läsa mer komplexa böcker.

Läs mer om lättläst

Läs om fler av våra användare

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)