Foto som föreställer Fozia, som stå framför en bokhylla.
Foto: Liza Simonsson

Jag gjorde det, lärde mig svenska

”Jag läser ofta böcker på urdu som är mitt modersmål. Att läsa på svenska är svårare. Men med böcker på lättläst svenska förstår jag direkt utan att krångla med att slå upp ord i ordlistan.” / Fozia Mian, läser på lättläst svenska

När upptäckte du böcker på lättläst svenska?

– När jag kom till Tumba i Sverige från Punjab i Pakistan, då började jag på Svenska för invandrare. Där visade min lärare att det finns böcker på lättläst svenska.

Vilken typ av böcker läser du?

– De tre senaste böckerna jag läst är ”Mödrar och söner”, ”En man som heter Ove” och ”Utvandrarna”. Bäst gillade jag ”En man som heter Ove”. Vi läste den i en läscirkel. Där träffas vi och läser, sedan diskuterar vi böckerna.

Vad var det du gillade?

– ”En man som heter Ove” är en bok som får en att tänka. Den berättar om Sverige, hur det känns när man är arbetslös, gammal eller ensam. Det är många punkter man kan känna igen sig i, även om man är i en annan situation.

Mödrar och söner är också bra. Den författaren är invandrare och kom från Grekland på 60-talet. Hans mamma bor kvar i Grekland och jag kan känna igen mig i hur det är att ha släkt i ett annat land. I boken berättar han hur han varit i Grekland på besök och skulle åka därifrån, då ville han inte lämna sin mamma som är gammal och sjuk. Tänk om han inte träffar henne igen. Men hans fru och barn bor ju i Stockholm. Mina syskon bor i Pakistan. Jag är där vartannat år och det är alltid svårt att lämna dem.

Hur hittar du böckerna?

– Jag får hjälp att hitta på biblioteket och även arbetsförmedlingen har hjälpt mig. Det var via arbetsförmedlingen jag kom i kontakt med biblioteket som har läscirklar.

Berätta om läscirkeln

– Det är roligt att läsa tillsammans, för då kan man diskutera efteråt. Alla berättar vad de tänker om boken och vad de känner. Det gör att du utvecklas.

Vad har böcker på lättläst svenska gett dig för möjligheter?

– Jag läser jättemycket på urdu som är mitt modersmål men nu har jag börjat läsa svenska också för det är viktigt för mig. På folkhögskolan har de sagt att jag behöver jobba på min svenska grammatik och bästa sättet är att läsa böcker. Med lättläst behöver jag inte krångla med att slå upp ord i ordlistan. Jag förstår snabbare och det tar inte så lång tid att läsa.

För vem skulle du rekommendera böcker på lättläst svenska?

De som är nyinflyttade till Sverige som vill lära sig svenska snabbare.

Läs mer om lättläst

Läs om fler av våra användare

Se filmen med Fozia

Filmen finns i tre versioner: utan textning, med textning och med syntolkning. Alla öppnas i ett nytt fönster.

FILM: Fozia

FILM: Fozia - med textning

FILM: Fozia - med syntolkning

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)