Ung man med hölurar
Foto: Liza Simonsson

Viktor: "Jag gjorde det, hittade koncentrationen!"

"Min asperger gör att jag har svårt att fokusera på det jag inte är jätteintresserad av. Med talböcker kan jag lättare koncentrera mig, de hjälper mig att inte bli störd utifrån." / Viktor Lundqvist, 25, talboksläsare

Se filmen med Viktor!

Filmen finns i tre versioner: utan textning, med textning och med syntolkning. Alla öppnas i ett nytt fönster.

FILM: Viktor

FILM: Viktor - med textning

FILM: Viktor - syntolkning

 

Hur var det innan du hade talböcker?
– Då läste jag vanliga tryckta böcker med text Jag har bra läsförståelse, men jag har relativt begränsad läshastighet. Talböcker är för mig en fråga om att hinna ha ett liv utöver att bara läsa.

När märkte du att du hade svårt att läsa skriven text?
– Jag uppnådde god läsförmåga i sjuan, åttan och nian. Men jag har inte lyckats öka den sedan dess, för där ligger min kapacitet. Jag behöver talböcker för att hinna med. Jag hade inte koll på mina svårigheter under gymnasiet. Det gick ganska bra, men det krävdes mycket tid. Det var först på universitetet när jag pluggade kriminologi jag fick tillgång till talböcker.

Vilka lässvårigheter har du?
– Dels har jag aspergers syndrom, dels en diagnos på dyslexi som mest sitter i att den begränsar min läshastighet, men den påverkar även min handstil och min stavning.

Vad innebär det när du läser?
–Det jag är intresserad av blir jag väldigt fokuserad på, men när något bara intresserar mig lite grand har jag väldigt svårt att behålla fokus. Alla ämnen, även de man är intresserad av, innehåller delar som är mindre intressanta och då är ljudböcker ett bra sätt att komma igenom dem. Med talböcker kan jag lättare koncentrera mig, de hjälper mig att inte bli störd utifrån. Jag funderar på att studera vidare eller söka till komvux. Jag vet att när jag väl bestämmer mig så finns det talböcker för mina studier. Därför behöver jag inte oroa mig över hur mycket läsning det blir.

Vad läser du?
– Jag har läst ganska mycket facklitteratur om filosofi som är ett favoritämne, men läser även skönlitteratur som till exempel Brave New World, gärna på engelska. Om jag inte hade haft talböcker, hade jag läst mycket mindre och bara sånt jag är riktigt intresserad av. Det jag bara är lite nyfiken på hade jag missat. Nu kan jag titta in på sånt jag är lite nyfiken på för att se om det intresserar mig, jag kan se mig omkring på ett helt annat sätt.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)