Äldre man med hörlurar
Foto: Liza Simonsson

Gunnar: "Jag hänger med i vad som händer"

"Jag har ett medfött synfel som gör det väldigt ansträngande att läsa text, dessutom behöver jag speciella kikarglasögon. Med taltidningen kan jag enkelt lyssna på dagstidningen till frukost varje morgon och hänga med i vad som händer i samhället." / Gunnar Grandell, 64 år och taltidningsläsare.

Se filmen med Gunnar

Filmen finns i tre versioner: utan textning, med textning och med syntolkning. Alla öppnas i ett nytt fönster.

FILM: Gunnar

FILM: Gunnar - med textning

FILM: Gunnar - med syntolkning

 

Hur använder du taltidningen?
– Jag lyssnar på Eskilstunakuriren varje morgon till frukost innan jag går på jobbet. Det blir tio minuter en kvart då jag läser de viktigaste nyheterna. Sedan på kvällen när jag kommit hem från jobbet, sätter jag mig ofta i sovrummet och lyssnar på hela tidningen.

Vad har du för läsproblem?
– Jag har svårt att se på grund av ett nervfel som jag haft sedan jag föddes. Jag kan läsa text med speciella kikarglasögon som förstorar men det är väldigt ansträngande. Utan dem kan jag bara läsa rubrikerna.

Hur länge har du haft taltidningen?
– Jag fick tipset om taltidningar av Synskadades riksförbund. Nu har jag haft Eskilstunakuriren som taltidning i närmare 20 år.

Vad innebär det för dig att ha taltidning?
– Jag kan hålla mig ajour och hänga med i vad som händer i samhället och på orten där jag bor. Det är många lokala nyheter jag annars hade missat och så blir jag allmänbildad.

Vad har du för andra intressen?
– Jag lyssnar mycket på talband, jag har en stor samling hemma. Och så lyssnar jag på musik. Förut lyssnade jag mycket på dansbandsmusik. Nu är det mer allt möjligt som till exempel reggae.

Läs mer om taltidningar

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)