Tumba bibliotek är Bästa lättlästa bibliotek 2016

Priset Bästa lättlästa bibliotek går i år till Tumba bibliotek. De får utmärkelsen för sitt framgångsrika arbete med lättläst litteratur och lättlästa nyheter i en kommun som präglas av sin flerspråkighet, mångfald och unga befolkning. Priset delas ut den 8 september på Tumba bibliotek av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Bibliotek Botkyrkas verksamhetschef Anja Dahlstedt kommenterar priset:
 - Det är ett välförtjänt pris, vi har verkligen kraftsamlat kring lättläst på senare tid i både Tumba och i resten av organisationen. Det är ett erkännande av arbetet på alla våra bibliotek. Särskilt bra känns det också att vinna priset ett år när lättläst-frågorna är så aktuella. Behovet av bibliotek som arbetar aktivt utifrån de nyanlända invånarnas behov är större än någonsin.

Juryns motivering:
Tumba bibliotek tilldelas utmärkelsen Bästa lättlästa bibliotek för sitt framgångsrika arbete med lättläst litteratur och lättlästa nyheter i en kommun som präglas av sin flerspråkighet, mångfald och unga befolkning.

Tumba ligger i Botkyrka och är kommunens största ort. Bland kommunens invånare pratas över 100 språk och flerspråkighet är norm. En stor del av befolkningen i kommunen är unga och har utländsk bakgrund – här finns fler än 160 nationaliteter representerade. Denna mångfald präglar hur man arbetar med tillgängliga medier, där kommunens bibliotek arbetar aktivt med ett brett anslag, och inte minst det lättlästa beståndet där Tumba är särskilt framstående.

I arbetet med att främja lokal demokratiutveckling, mänskliga rättigheter och interkulturalitet har lättläst litteratur och nyheter varit viktiga redskap för Tumba bibliotek. Lättlästa medier är framlyfta i biblioteksrummet och man har framgångsrikt samarbetat med andra aktörer för att anordna lättlästa bokcirklar och annan anknuten programverksamhet.

Om priset
MTM utser årligen Sveriges Bästa lättlästa bibliotek. Utmärkelsen delas ut till ett bibliotek som har insett behovet av lättläst hos flera målgrupper och som har genomtänkt information kring lättläst. Priset är 10 000 kronor. All press är välkommen att delta på prisutdelningen den 8 september kl 13.00 på Tumba bibliotek.

Kontaktpersoner
Anja Dahlstedt, verksamhetschef Bibliotek Botkyrka
Telefon: 08-530 615 97, 070-886 16 69
E-post: anja.dahlstedt@botkyrka.se

Tobias Willstedt, handläggare vid MTM
Telefon: 08-580 02 744
E-post: tobias.willstedt@mtm.se

 

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)