FOTO: Apelöga

Bästa lättlästa bibliotek

Priset delas ut till ett bibliotek som bland annat har insett behovet av lättläst hos flera målgrupper, arbetar med aktiv marknadsföring och som har genomtänkt information kring lättläst.

Tumba bästa lättlästa bibliotek 2016

Priset Bästa lättlästa bibliotek går i år till Tumba bibliotek. De får utmärkelsen för sitt framgångsrika arbete med lättläst litteratur och lättlästa nyheter i en kommun som präglas av sin flerspråkighet, mångfald och unga befolkning. Priset delas ut den 8 september på Tumba bibliotek av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Läs mer om pristagarna

Linköpings bibliotek vann 2015

Priset Bästa lättlästa bibliotek delades 2015 ut för sjunde året i rad till ett bibliotek som på ett förtjänstfullt sätt lyfter fram den lättlästa litteraturen, lättlästa tidningar och lättläst samhällsinformation. Priset gick i år till ut till Linköpings bibliotek. Bibliotekarien Anna Fahlbeck berättar:

− Hösten 2012 satte vi upp ett mål, att vi skulle bli årets lättlästa bibliotek år 2015. Och det blev vi! Det är klart att vi är jätteglada för det här priset! Vi har arbetat med en grupp i kommunen med temat "Rätten till läsning".

Halmstads stadsbibliotek tog priset 2014

Halmstads stadsbibliotek lyckas på ett imponerande sätt att självklart och naturligt integrera arbetet med lättläst i all verksamhet på biblioteket. De lättlästa böckerna finns med i alla sammanhang och ansvariga bibliotekarier är besjälade av att inspirera till läsning och att de lättlästa böckerna ska nå sina målgrupper.

− Vi är förstås väldigt glada över att vara Bästa lättlästa bibliotek 2014, säger Anette Hagberg, bibliotekschef i Halmstad. Vår verksamhet har ett inkluderande förhållningssätt som vi är stolta över och som vi ska fortsätta ha, oavsett om det gäller funktionsnedsättning, språkutveckling eller att tillgängliggöra bibliotekets utbud.

Bästa lättlästa bibliotek 2013 finns i Värnamo och Gävle

Stadsbiblioteket i Värnamo och skolbiblioteket på Polhemsskolan i Gävle delar i år på priset Bästa lättlästa bibliotek. På Polhemsskolan finns ett levande engagemang för arbetet med lättläst. Skolbiblioteket har ett kontinuerligt samarbete med lärarna på skolan och ambitionen finns att hela tiden utveckla läsningen hos varje elev.

- Det är andra året vi är nominerade, så vi är förstås glada att vi år är ett av de bibliotek som utses till Bästa lättlästa bibliotek 2013, säger Sara Gagge, bibliotekarie på Polhemsskolan i Gävle.

Stadsbiblioteket i Värnamo utmärker sig genom att ha en imponerande stor, bred och aktiv verksamhet för en mångfald av målgrupper. Personalen är kompetent och engagerad och alla är involverade i arbetet med lättläst.

- Det känns otroligt roligt att få utmärkelsen Bästa lättlästa bibliotek, tycker bibliotekarie Annelie Hermansson på Värnamo stadsbibliotek. Det är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, och det sporrar väldigt mycket till att fortsätta utveckla vårt arbete med och kring lättlästa medier.

Kriterierna för nominering är att biblioteket:

  • Har insett behovet av lättläst hos flera målgrupper
  • Arbetar med aktiv marknadsföring riktat till målgrupperna genom inbjudan till biblioteket eller uppsökande verksamhet
  • Har aktiviteter i sin programverksamhet riktade till målgrupperna för lättläst
  • Har medveten skyltning och information vad gäller lättläst
  • Har medveten placeringen av lättlästa titlar så att det underlättar för de olika målgrupperna
  • Har avsatt resurser för arbetet med lättläst

Prissumman är 10 000 kr. Prissumman är avsedd att användas till läsfrämjande aktiviteter på biblioteket. Priset delas ut under - eller i anslutning till - Internationella läskunnighetens dag 8 september. Utdelningsceremonin äger rum på vinnande bibliotek.

Tidigare pristagare

Mjölby bibliotek 2012
Strängnäs bibliotek 2011
Bibliotek Sundbyberg 2010
Norrköpings bibliotek 2009

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)