Bild på Yvonne när hon föreläser
Foto: Catharina Kåberg

Filialföreståndaren Yvonne Eriksen inspirerar alltid

Yvonne Eriksen är filialföreståndare på Värsås bibliotek i Skövde kommun, och en välkänd naturkraft i de västra delarna av vårt land. Många är de som har blivit inspirerade, imponerade och skrattat gott när hon utklädd till sill, semla, trana, äppelskrutt eller något annat fantasieggande, släpper fantasin lös och börjar berätta.

”Yvonne Eriksen – hon inspirerar alltid!”, som ett läsombud skrev efter en inspirationsdag i Uddevalla.

– Redan som 12-åring hade jag ett eget bibliotek hemma i lägenheten i Stockholm, berättar Yvonne. Jag katalogiserade böckerna och fixade lånekort till alla kompisarna. Men trots att det var min dröm att bli bibliotekarie så blev jag först fritidsledare och arbetade både med barn och ungdomar och inom äldreomsorgen. 

Det var när Yvonne arbetade som fritidsledare inom äldreomsorgen som drömmen om att arbeta på bibliotek vaknade igen. Bibliotekarien som kom med böcker till äldreboendet behövde en vikarie och Yvonne fick hoppa in.

– Efter det började jag läsa litteraturvetenskap och fortsatte att arbeta som vikarie på olika bibliotek. Så småningom hamnade jag som filialföreståndare på Värsås bibliotek. Det kändes som om det var meningen att jag skulle vara här, säger Yvonne. Här har jag, med stöd av cheferna, fått fria händer och stort svängrum. Och att jag har jobbat med alla åldrar tidigare är en bra erfarenhet i biblioteksarbetet.

– För att kunna arbeta läsfrämjande och sprida läsglädje så måste jag först och främst få människor att komma till biblioteket, få dem att komma närmare mig. Och det är viktigt att nå olika grupper och att  ha en bredd i arbetet, betonar Yvonne. Jag har t.ex. precis skickat ut en välkomsthälsning med inbjudan att komma till biblioteket till alla nyinflyttade i Värsås. Det handlar om cirka 25 familjer. Om de tar med sig min inbjudan och kommer till biblioteket så får de en gåva.

Locka nya besökare

Ett annat sätt att locka nya besökare till biblioteket är de frukostmorgnar med olika teman som man har haft under många år på en lördag i februari eller mars.

– Senast var det en motorcrossförare som bor i Värsås och en man från trakten, som var insatsledare vid den stora skogsbranden i Västmanland, som berättade utifrån Motor som tema. Som sport och i arbetet. Då var det en helt ny publik som kom.

Vid frukostmorgnar, utställningar, författarbesök m. m. samarbetar Yvonne med Studieförbundet Vuxenskolan, kyrkan, föreningar och inte minst med Bibliotekets vänner. De samarbetar även kring arrangemanget Familje-söndag som genomförs i april varje år. Det var vid ett sådant tillfälle, med tema Elsa Beskow, som det här med att klä ut sig började. Sen har det fortsatt i samband med bland annat Bokcaféer och Läscaféer för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– När jag först kom i kontakt med lättläst, och alldeles särskilt målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning, så öppnade sig en helt ny, fantastisk bokvärld för mig, berättar Yvonne. Det är så kul att klä ut sig i samband med högläsning för den målgruppen!

Samarbetar med grannfrun

När Yvonne började bli allt mer uppmärksammad för sina inspirerande berättartillfällen i fantastiska utstyrslar, och förfrågningarna om att medverka i olika sammanhang blev fler och fler, startade hon den egna firman Fantasiflödet. 

Sedan dess har Yvonne klätt ut sig både till potatis, sill, pappersark, trana, semla, äppelskrutt m.m. när hon berättar. Tillsammans med en grannfru skriver hon ihop mycket underfundiga och hejdlöst roliga berättelser och texter om till exempel. Ett pappersarks historia, Mitt liv som potatis eller om hur vi faktiskt omges av mängder med sillar utan att vi är medvetna om det.

– Jag arbetar bara 50 % på biblioteket och tiden räckte helt enkelt inte till för allt berättande, förklarar Yvonne. Sedan jag startade Fantasiflödet kan jag kombinera glädjen i att förmedla böcker och få möta alla människor på biblioteket med att utveckla min kreativa sida när det gäller att berätta, humoristiskt och utklädd. Det är en fantastisk kombination!

Text: Catharina Kåberg  

Artiklen har tidigare varit publicerad i tidningen Läsombudet.

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)