Eva Selin och Karin Graube
− Det var ett stort lyft för oss att gå från bokvagn till Läsklubb.

Vi lånar ut hopp och meningsfullhet

−Tidigare lånade vi ut böcker från en bokvagn. Nu bygger vi upp relationer och blir ”medvandrare” under tiden barnen är här på sjukhuset, säger Eva Selin. När Läsliv kommer till Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg får vi träffa två bibliotekarier som vågade tänka nytt.

Sedan 2013 har de bytt ut den traditionella bokvagnen mot Läsklubb, en aktivitet där de läser högt och samtalar om litteraturen och livet. Eva Selin och Karin Graube har lämnat det traditionella sättet att arbeta för gott. Och de når längre! Deras arbete är nu mer läsfrämjande än någonsin säger de. Läsklubb är även ett sätt att använda litteraturen för att skapa relationer.

− Det var ett stort lyft för oss att gå från bokvagn till Läsklubb säger Karin Graube.

Läsklubben blir en aktivitet för de barn som inte kan lämna sina rum på sjukhuset, eftersom de är infektionskänsliga eller är i behov av ständig medicinsk bevakning. Stunderna med Läsklubb ger tillfälle till reflektion och stimulans och kan fördjupas och utvecklas.

Föräldrarna kan behöva en paus

Läsklubb ser olika ut för varje barn. Gemensamt är att det handlar om ett möte på tu man hand, ett barn och en vuxen. Ofta läser de först och pratar sedan om text och bild. Bland patienterna finns förstås både barn och unga som är vana läsare, och de som inte alls varit intresserade av eller introducerade till böckernas värld. Eva och Karin är lyhörda. De testar en bok, pratar med barnet om den.

− Ska vi fortsätta, eller prova en annan bok nästa gång?

− I början undrade vi vad föräldrarna skulle säga, om de tyckte att vi trängde oss på. Men erfarenhet visar att det är tvärtom. För föräldrarna ger det en stunds vila utan dåligt samvete. Anhöriga orkar inte alltid vara närvarande när deras barn är väldigt sjuka. De behöver en paus.

"Vi förmedlar och lyssnar"

Det är viktigt att Läsklubb är ett planerat och återkommande inslag i barnets vardag. Den varar mellan 20 minuter och en timme åt gången. Vissa barn har planerade behandlingar med visst intervall. Dess emellan är de hemma, eller på ett sjukhus närmare hemmet. Vissa bokar in Läsklubb inför nästa besök, och ser fram emot den stunden.

− Vi är ett medium för böckerna, berättelserna. Vi förmedlar och lyssnar. Det är ett samspel.

Efter en testperiod ingår Läsklubb i kärnverksamheten på enheten för Lekterapi & bibliotek. Karin och Eva ingår i en grupp på 14 personer som består av bibliotekarier och pedagoger. De jobbar med ”det friska”. I välkomnande lokaler på sjukhusets bottenvåning finns bland annat bibliotek, biljardrum och ett rum där sjuka dockor och mjukisdjur får behandling. Eva och Karin turas om att bemanna biblioteket och att träffa de barn som har Läsklubb.

− Men vi hoppar aldrig in för varann. Varje Läsklubb är unik!

Interiörbilder från bibliotek

Rösten påverkar barnen

Eftersom Karin och Eva bygger upp relationer under lång tid, kan de också följa barnen i svåra stunder. En lugnande röst som läser en berättelse kan bli till en sorts smärtlindring. Rösten påverkar också barnen positivt, även om de inte är vid medvetande. Andningen blir lugnare.

När barnen så blir friskare finns Eva och Karin där att prata med, vuxna personer som inte är föräldrar.

− Vi frågar aldrig hur barnen mår, vi är inte med i det sjuka. Men vi kan svara på frågor. Och vi lyssnar. Barn vill ibland ha pusselbitar till vad som hänt och händer med dem, och behöver redskap för att hantera ett sammanhang. I Läsklubb kan de pusselbitarna få hjälp att hitta rätt.

Philip Pullman svarade direkt

Karin berättar med värme hur hon under lång tid haft Läsklubb med en pojke. De hade hunnit bygga upp ett nära och viktigt förhållande som pågick ända fram till slutet av hans liv. De läste bland annat Den mörka materian-sviten av Philip Pullman. Verket handlar om parallella världar och klubben hade många diskussioner kring böckerna. Pojken hade också frågor till författaren.

− Vi skickade ett brev till Philip Pullman. Och efter bara en halvtimme fick vi svar. Det brevet var så rikt och mångbottnat så det kändes som om Philip Pullman hade skrivit ett fjärde verk i sviten, skräddarsytt bara till vår Läsklubb.

− Kanske tror någon att vi trampar över en gräns och kommer för nära barnen. Det här arbetet blir bra om vi litar på att vårt material bär. Biblioteket är fullt av spännande läsklubbsvärldar, konstaterar Karin och Eva.

Beställ, ladda hem eller läs tidningen Läsliv på skärm

Spara

Spara

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)