Under prisutdelningen har alla Ystads högläsare slutit upp för att fira Ingeborg.
Under prisutdelningen har alla Ystads högläsare slutit upp för att fira Ingeborg.

Årets läsombud är en högläsare

– Vad jag än läser för de äldre, vare sig jag väcker glömda minnen till liv eller inte, är min målsättning att ge lyssnarna min fulla uppmärksamhet, min positiva energi, min vardagsglädje, säger Ingeborg Albrecht Svensson.

Ingeborg är frivillig högläsare i Ystad och blev den 16 juni utsedd till Årets läsombud 2017. Hon fick priset för sitt långa engagemang för högläsning inom äldreomsorgen.

Prisutdelningen ägde rum en dag med ömsom solsken och störtskurar. Inne på Ystad stadsbibliotek firades pristagaren med blommor, diplom och tårta.

Priset delades ut av MTM:s marknadschef Helena Kettner Rudberg. Tal hölls även av bibliotekschef Lena Malmquist, Boel Nordin som är anhörigsamordnare i Ystad kommun och av Riccard Axtelius, ledamot i Socialnämnden. I talen lyftes Ingeborgs gärningar som högläsare men även som utbildare av andra högläsare och som initiativtagare till utbildning.

– Det känns som om jag vunnit en Oscarstatyett! sade Ingeborg i sitt tacktal, där hon särskilt tackade sin mamma Rut. Det var för sin mamma, som bodde på äldreboendet Bellevue i Ystad, som Ingeborg började läsa högt. Det dröjde inte innan hon läste högt för hela avdelningen. När mamman dog för nio år sedan fortsatte Ingeborg att läsa på boendet. 

Före sin tid

När Ingeborg berättar om högläsning betonar hon hur mycket själva högläsningen gett henne tillbaka och hur mycket hon fäst sig vid sina lyssnare. Hur hon med glädje gått till Bellevue i snöyra, regn och sol och upplevt glädje och mening i samband med läsningen. Men engagemanget kan även väcka sorg när någon deltagare i läsgruppen blir sämre och sämre för att slutligen efterlämna en tom stol efter sig.

Ingeborg var före sin tid, redan långt innan projekt Läskraft drog igång insåg hon vikten av högläsning, och genom ett medborgarförslag initierade hon högläsning på flera av Ystads äldreboenden. För några år sedan återupplivande hon i samarbete med Arne Kristofferson från Medborgarskolan och anhörigsamordnare Boel Nordin utbildningar för högläsare.

På min fråga om hon har några tips på hur man blir en bra högläsare svarar Ingeborg:

– Jag tror att man måste fundera över vad man har för känslor inför sitt eget åldrande. Att vistas på ett äldreboende kan väcka känslor som man kanske inte är förberedd på. Sedan tycker jag också att det viktigt att läsa på om sin målgrupp. Ska man läsa för personer med demens är det bra att lära sig lite om de olika demenssjukdomarna.

När Ingeborg sedan läser så är hon noga med intonation och röstväxling men försöker att inte spela över. Hon läser många olika sorters böcker och berättar att hon ofta läser högt ur recept och olika ordspråk. 

Omslag En naken karlGillade en Naken karl

– Jag läser ofta lättlästa böcker. De fungerar bra eftersom de inte har så mycket utvikningar. Då är det lättare för den som har problem med minnet att hänga med i läsningen.

Högläsningen kan också leda till andra roliga kontakter, berättar Ingeborg. Vid ett tillfälle hade hon läst alla de populära böckerna om en Naken karl av Johan Werkmäster i sin högläsningsgrupp. Efter läsningen berättade hon att nu finns det inte fler böcker i serien. En av deltagarna tyckte då att de skulle be författaren att skriva en ny bok till nästa veckas läsestund.

Sagt och gjort, Ingeborg skrev till Werkmäster och berättade om sin högläsningsgrupp och frågade om det var någon ny bok på gång. Hon fick snabbt svar från författaren att han höll på att skriva en fjärde del i serien men att han tyvärr inte hann få den klar till nästa läsestund.

Text och foto: David Södergren Medin

Artikel är hämtad ur tidningen Läsombudet, nr 3 2017

Här kan du ladda hem tidningen som pdf

Tipsa en vän om denna sida via epost.
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)